Bijziendheid (myopie) is binnenkort de nummer 1 oorzaak van blindheid. Vooral jongeren lopen een groot risico op progressieve bijziendheid.
Wat is bijziendheid?
De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.
De risico’s
Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden en heeft daarmee een grotere kans op staar, glaucoom en netvliesloslating.
De risicofactoren
Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:
- Erfelijkheid: als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.
- Etniciteit: onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).
- Leefpatroon: kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.
Waar moet u op letten?
De volgende signalen kunnen aangeven dat u kind mogelijk bijziend is:
- Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
- Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
- Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
- Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
- Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
- Veel knipperen.
- Veel in de ogen wrijven.
- Ogen vaak dichtknijpen.
Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren door een specialist, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.
Wat kunt u voor uw kind doen?
Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die u kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.
Is uw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Er zijn verschillende soorten contactlenzen die hier speciaal voor zijn gemaakt, zowel harde- als zachte contactlenzen. Al deze therapieën zijn bedoeld om de progressie van de bijziendheid zo veel mogelijk te remmen, zodat de uiteindelijke hoogte van de min-sterkte beperkt blijft.
Voor meer informatie over deze speciale lenzen kunt u bij ons terecht. Bel ons op 0566-651912 of stuur een email via ons contact formulier.